Här återger vi en artikel - införd i Skaraborgs Allehanda SLA, Torsdagen den 8 december 2005.
Artikeln är skriven av Lars Bertilsson och tillstånd för att föra in artikeln här är inhämtat från såväl Lars Berthilsson som Claes Funck

"Att jag målar akvareller av mina gamla svartvita Skövdebilder beror på att jag vill se dem i färg. Målade i de färger som jag minns dem från min barndom", säger Claes Funck. FOTO: Rune Johansson

Trästaden Skövde i akvarellform på stadsmuseet

En nostalgisk vandring genom en liten stad med träkåkar och kullerstensgator. Så kan man beskriva stadsmuseets nya utställning med 44 akvareller av Claes Funck -- målade utifrån de svartvita fotografier han tog i Skövde under påsken 1963. Igår kväll var det vernissage med konstnären själv på plats.

Claes Funck växte upp i Skövde. Han gick i folkskola och läroverk här och minns fortfarande sina år på Helenaskolan.
1962 kom han till Stockholm som elev på Fotoskolan där den legendariske Christer Strömholm var rektor. Här lärde sig Funck dokumentärfotograferandets konst.
Påsken 1963 återvände han till Skövde, med 15 rullar Tri-X-film i kameraväskan, för att under tre dagar fotografera och dokumentera barndomsstaden. En då liten stad med sina kullerstensgator och sin träkåksbebyggelse fortfarande bevarad.
30 år senare resulterade detta fotomaterial i böckerna "Träkåks-Skövde - idyllen som försvann" och "Träkåks-Skövde - Vår barndoms stad" som Claes Funck gjorde tillsammans med Skövdejournalisten Rolf Ahlrik.
Skänkte målningar
När Claes Funck blev pensionär, efter att i många år ha arbetat som fotograf och bildredaktör på Aftonbladet, var hans hustru orolig för att han skulle bli sysslolös. Hon föreslog då att han skulle börja måla.
Själv tyckte han att han inte kunde måla. Men med mycket övning och tålamod växte så småningom den ena akvarellen efter den andra fram. Alla målade utifrån hans svartvita foton från Skövde så som det såg 1963, bara några år innan rivningshysterin tog fart.
Sin första utställning hade han 2001 i samband med Skövdes 600-årsjubileum. Efter utställningen skänkte han alla de 117 målningarna till stadsmuseet.
"Färger som jag minns"
Men saknaden efter bilderna blev stor och därför målade han nya. Resultatet kan nu ses på Stadsmuseet i Skövde där det i går kväll var välbesökt vernissage för utställningen "Träkåks-Skövde" som innehåller 44 bilder.
-- När jag bodde i Skövde såg jag inte staden. Känslan, fascinationen och intresset för träkåkstaden växte fram långt senare, när jag bevittnade de omfattande rivningarna i Hagalund och Klarakvarteren i Stockholm, berättar Claes Funck.
-- Att jag nu målar akvareller av mina gamla Skövdebilder beror på att jag vill se dem i färg. Målade i de färger som jag minns från min barndom.
Utställningen på stadsmuseet pågår till och med den 18 januari.
Lars Berthilsson
0500-46 75 70
>lars.berthilsson@sla.se<