Det är absolut tillåtet att frossa i minnen, dela med sig av minnen, berätta historier och vara supernostalgisk.
I själva verket är det en viktig beståndsdel i föreningen Skövdebor. En sammanslutning för Skövdebor som lämnat staden och flyttat till Stockholm.

Ursprunget, rötterna, allt det har blivit allt mer betydelsefullt ju äldre Olle Larsson har blivit.
- Det kanske kommer med åldern? Mina Skövderötter är väldigt viktiga för mig. Så viktiga att han inte bara är aktiv i föreningen Skövdebor, han är dessutom ordförande. Det är 65 år sedan föreningen bildades, från början riktade man sig enbart till män och föreningen hette länge Skövdepojkar.
- Sedan många år vänder vi oss nu till före detta Skövdebor i allmänhet, med det blev det också naturligt att byta namn, fortsätter Olle Larsson.

Är Skövde hemma?
- Absolut. Stockholm är också hemma. Jag känner mig lika knuten till båda, fast på olika sätt. Skövde står för det som har varit, för det nostalgiska. Men i föreningens intresse ligger också att hänga med och följa utvecklingen.
- Skövde har verkligen förändrats, blivit en stor småstad, säger Olle Larsson med kameran i ena handen. Vid varje besök förevigar han något som visas för medlemmarna, dels vid träffar men också på föreningens hemsida.
- Julbocken på Hertig Johans torg vill jag visa.

En fast punkt för utflyttade
”Hemma” i Skövde trampar Olle Larsson gamla fotspår, spanar in barndomens Vasastaden och Hentorp där familjen bodde tidigare. Då, 1973, hade familjen flyttat till en sprillans ny villa. I samma veva fick Olle Larsson ett attraktivt jobberbjudande i Stockholm.

- Hela familjen tyckte det kändes bra. Så vi flyttade till Huddinge, min fru och jag och våra tre barn. Och här kommer vi att stanna. I Stockholm har vi numera ett mycket stort socialt nätverk, även om Skövde har en speciell plats i mitt hjärta och jag pratar alltid västgötska när jag kommer hit.

När ni ses i föreningen i Stockholm, vad gör ni då?
- Vi träffas några gånger om året och det blir på något vis en fast punkt för oss utflyttade Skövdebor. Vi brukar ha ett program varje gång. Någon som kommer och berättar något för oss, något som anknyter till Skövde eller att personen i fråga anknyter till staden. Vi har väldigt trevligt, pratar mycket, minns, skrattar och äter tillsammans.

Och berättar kanske västgötahistorier?
- Det är mer regel än undantag! Även om alla har rotat sig i Stockholm och trivs med det så har medlemmarna starka känslor för Skövde.
- Och fortfarande kan jag bli både förvånad och förbannad när jag inser hur oerhört dåliga kunskaper många stockholmare har om Skövde. Man vet inte var staden ligger och känner inte till Skaraborg i stort. Så en livaktig Skövdeförening i Stockholm är kanske inte bara något trivsamt för medlemmarna,den kan också hjälpa till att sprida positiv information om staden Skövde.
- Medlemsantalet ökar försiktigt hela tiden, men med tanke på hur många som flyttar till Stockholm borde vi förstås vara betydligt fler!

CHARLOTTE KRISTENSSON
0500-46 75 57
charlotte.kristensson@sla.seSkövdeminnen? Ja tack!
Stockholmare sedan 1973 men Skövdebo - alltid. Olle Larsson ser till att besöka sin forna hemstad så ofta han kan, inte minst för att sedan kunna berätta för de andra i föreningen Skövdebor.
FOTO:
ANNIKA WENNERHOLM
Skövde: Borta bra - Skövde bäst?
Det är snart 40 år sedan Olle Larsson lämnade Skövde för Stockholm. Fast lämna har han aldrig gjort och kommer aldrig göra. Istället är han en av dem som värnar sina rötter. Det innebär bland annat att vara ordförande i föreningen Skövdebor.
Med benäget tillstånd av SLA , Lars Bertilsson, publicerar vi här en artikel införd i SLA Lördagen den 8 januari 2011