18 Lördag 28 oktober 2006 | Skaraborgs Allehanda
Kultur

Elisabeth Göthberg såg Göran Midmans utställning i Hjo i somras och bjöd in honom till Vadsbo museum. Nu visas hans planschverk och kartor mellan den 29 oktober och 12 november i Östra flygeln. FOTO: CHARLOTTE FERNEMAN

Motiv från Västergötland

– Västgötarna vet inte hur mycket fin kultur de har omkring sig.
Det säger Göran Midman som slår ett slag för landskapet och
dess kultur, i sin utställning Västgötatopografi på Vadsbo museum
i Mariestad.

Mariestad år 1856: Liten yta, relativt glest bebyggd, befolkad av 956 män och 1 176 kvinnor.
All den informationen kan man få vid en titt på en av stadskartorna som visas i Vadsbo museums östra flygel från och med söndag. Andra kartor visar Skövde, Hjo, Falköping.

Flyttar till Hjo
Göran Midman samlar på kartor av det här slaget. Han samlar dessutom på gamla planschverk med grafiska tryck. På auktionsverk och antikvariat i Stockholm finner han dem, väljer ut västgötamotiven och ramar in. Varför? – Jag älskar Västergötland, säger han. Här finns en massa kultur som västgötarna inte är medvetna om. Stockholmarna vill gärna framhäva sig och sin historia, men det är här den finns. Här påtade bönderna i jorden redan på 1000-talet, när Mälardalen fortfarande låg under vatten.

Göran Midman är född och uppvuxen i Tibro, flyttade till huvudstaden 1964 för en tjänst på Skaraborgsbanken, men är nu på väg hem igen. I november öppnar han ett eget bildantikvariat i Hjo.

Skickligt tecknade
Nu visar han några av sina kartor och bilder på Vadsbo museum. Vyer, gods och industrier från gamla tider visas i planschverken som gjordes av skickliga tecknare före kamerornas tid. – var dåtidens fotografier kan man säga, förklarar Midman och visar exempel på herrgårdsbilder från bland annat Ribbingsfors, Årnäs, Moholm och Sveneby. Planschverket över svenska industrier från 1872 representeras i utställningen endast av två bilder; de över Tidaholms snickerifabrik och Skövde gjuteri. – Det är de enda som finns från Skaraborg, vilket beskriver ganska väl att det här var en jordbruksbygd, konstaterar Göran Midman.

Vid den lilla rundvandringen i Östra flygeln pekar han också på några grafiska blad över Trollhätteslussen, Varnhems kyrka och Läckö slott. Dessa är gjorda av Carl-Johan Billmark – ” skickligaste av dem alla” enligt Midman. Han berättar också att 24 av de 25 äldsta planschverken är målade av kapten Lars Kylberg på Såtenäs gård. Och att denne var farfar till Carl Kylberg, som av många betraktas som en av vårt sekels största svenska konstnärer.
JENNI AHLIN

Ett grafiskt blad från Mariestad, tecknat och tryckt på 1800-talet. Kolorerat i nutid.

Läckö slott tecknat av "den skickligaste", nämligen Carl-Johan Billmark